Skip to content

Smart wall socket

Note: this project is decribed in Dutch.

Tegenwoordig is er een groot aanbod voor het verbinden van apparaten en aan software voor home automation. Toch is het nog steeds lastig om deze te integreren in bestaande producten, zoals een stopcontact of lichtschakelaar. Vooral wanneer gebruikers de fysieke schakelsystemen willen behouden en hierbij remote control willen integreren. Het doel van het product is ervoor te zorgen dat een gebruiker geen keuze tussen de twee hoeft te maken. Het uiteindelijke doel van dit project is het maken van een smart Power Socket die geïntegreerd kan worden in een inbouwdoos. Deze kan vervolgens draadloos aangestuurd worden om deze te schakelen en gedetailleerde informatie te geven over het gebruik/verbruik.

smart wall socket pcb
Our solution (left) fits in every standard wall socket currently on the market.

Projectresultaat

In dit BeCreative project hebben wij het prototype voor een slim stopcontact en een slimme lichtschakelaar gemaakt die beide in een inbouwdoos geschroefd kunnen worden waar frontjes van bestaande merken op gemonteerd kunnen worden. Ons product kan geïntegreerd  worden met verschillende typen home automation software zoals google home.

Toekomst en duurzaamheidsaspecten

Om het product in de toekomst interessant te houden, is het ook zaak om nieuwe functies of deelproducten op de markt te brengen. Zo kunnen er als eerste meerdere connectiviteitsmodules komen, die werken met andere verbindingstypes. Buiten Wi-Fi krijg je dan ook modules met bijvoorbeeld Zigbee of Z-wave. Het type connectiviteitsmodule is dan makkelijk te vervangen. Hierdoor hoeft de socket module niet opnieuw gekocht te worden wanneer een protocol verouderd is of als de gebruiker van protocol wenst te wisselen. Een bijkomend voordeel hiervan is dat het product aan de hand van de wensen van de consument aangepast kan worden. Verder scheelt het afval. De wall socket gaat langer mee dan het protocol door de vele ontwikkelingen op dit vlak. Nu hoeft niet het hele product gerecycled worden, maar blijft de basis bruikbaar. Deelproducten die zouden kunnen worden ontwikkeld zijn bijvoorbeeld een schakelaar en dimschakelaar met dezelfde functies als de huidige Power Socket.

Video

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *